Navigácia

  • Veľkonočný pozdrav

    Na hodine informatiky žiaci V.A a VI.A tvorili v kresliarom programe - skicár.

  • Beseda v školskej knižnici

    Marec, mesiac knihy , sme si pripomenuli 26.03. 2024 v školskej knižnici. Pozvanie prijala pani spisovateľka Mgr. Elena Hýbelová . Narodila sa 03.07. 1956 v Hnúšti . Celý život bola učiteľkou slovenského jazyka a výtvarnej výchovy. Na dôchodku sa jej splnil sen. Vydala knihy pre deti Chicco živý šperk – skutočný príbeh, ktorý rozpráva najmenší psík Chicco, aby otvoril srdcia a ukázal tie najväčšie hodnoty v živote. Anjelik – zveršovaný príbeh, ktorý motivuje deti v predškolskom veku . Anjelik ide do školy – básne pre deti, aby sa nebáli začiatku školy. Jej inšpiráciou v živote sú jej dve deti a dve vnúčatá, na ktoré si vždy nájde čas. Pútavým rozprávaním priblížila žiakom svoju tvorbu. Deti najviac  zaujal skutočný príbeh o psíkovi Chiccovi. Verím, že svojim  rozprávaním podnietila žiakov na tvorbu vlastných príbehov ako aj kresieb , z ktorých najvýnimočnejšie sa stanú súčasťou jej budúcej knihy s názvom Deti tvoria srdcom.

    Mgr. G.Kéry, Mgr. K.Antalová

  • Marec mesiac knihy - I.B

    Téma knihy sa v triede I.B prelínala počas mesiaca marca takmer vo všetkých predmetoch. Na hodinách TSV si žiaci trénovali svoju pravo-ľavú orientáciu, aby našli všetky časti príbehu. Počas hodín MAT žiaci zoraďovali knihy podľa veľkosti a váhy, rozvíjali si svoju finančnú gramotnosť pri nakupovaní kníh a pri práci s peniazmi.  Ani na hodinách VYV nesmela chýbať téma knihy a preto žiaci vytvárali leporelá, záložky, či obal pre knihu, ktorú by niekedy chceli napísať. Žiaci si na hodinách SJL vyskúšali prácu spisovateľov a písali krátke vety na písacom stroji, vymýšľali rôzne príbehy, no v neposlednom rade prezentovali svoje obľúbené knihy. Navštívili tiež knižnicu, spoločne sme si prečítali niekoľko príbehov z knihy o Valentívke a mnoho ďalšieho, veď posúďte vy – prezrite si fotografie v našom fotoalbume. 

  • MATEMATICKÝ KLOKAN

    Dňa 26.3.2024 sa  naši žiaci 1. st. zapojili do súťaži Matematický klokan. Úlohy boli zaujímavé, mozgové závity pracovali a všetci sme si to užili. Už iba čakáme na naše výsledky a veríme, že budú skvelé.

    BB

  • selfie dotazník

    Dotazník je určený pre žiakov druhého stupňa. Sprístupnený bude 25.marca 2024.

  • Návšteva žiakov 1. stupňa ZŠ v Mestskej knižnici A. H. Škultétyho

    Slovenský jazyk a literatúru sa rozhodli žiaci primárneho vzdelávania stráviť netradičným spôsobom - návštevou Mestskej knižnice v Tisovci. Knižnica je miesto, kde to ,, žije“ knihami. Práve tu sa nám ponúkla možnosť objaviť dedičstvo predchádzajúcich generácií i diela súčasných autorov. V bezprostrednom kontakte s knihami sme si zopakovali ako s nimi zaobchádzať, z čoho a ako kniha vznikla, koľko ľudí sa podieľa na jej príprave a ceste k rukám čitateľov. Pripomenuli sme si rodáka z Rimavskej Píly, Mateja Hrebendu, ktorý sa do dejín zapísal najmä ako popredný rozširovateľ slovenských a českých kníh, šíril kultúru a osvetu v časoch, v ktorých mnohí pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Spolupracoval aj s Pavlom Dobšinským, o ktorého živote a diele sa dozvedeli žiaci z premietnutej prezentácie. Z popletených písmeniek šikovne poskladali názvy Dobšinského rozprávok, podľa ilustrácie hádali názov rozprávky, podľa indícií určovali  jej hlavné postavy. Vypracovali pracovný list, v ktorom vylúštením tajničky odhalili hlavný znak ľudovej rozprávky - dobro víťazí nad zlom. Prezreli si rôzne vydania rozprávok P. E. Dobšinského v rôznych jazykoch. Prehliadku knižnice sme ukončili vypožičaním ďalších kníh ktoré nás zaujali.

                                                                                                                                  DD

     

  • Oznam

  • Rovesnícke vyučovanie

    Žiaci IX. B triedy si pripravili netradičnú vyučovaciu hodinu anglického jazyka zameranú na rozvoj a použitie slovnej zásoby súvisiacej s Veľkou nocou - EASTER. Žiaci VI. A triedy plnili rôzne úlohy - hľadanie žltých vajíčok, skladanie puzzle, tvorba slov, anglický telefón, atď. ... za čo získavali písmenká potrebné k rozlúšteniu veľkonočného odkazu. Odmenou žiakom bol nielen pohyb a zábava, ale aj sladké prekvapenie.

    Ďakujem žiakom J. Belicovej, N. Tokárovej, O. Čipkovej, A. Farbákovi, R. Matuchovi za ich nápaditosť a spoluprácu.

    Ing. J. Belicová

  • Okresné kolo vo vybíjanej

    21.3.2024 si dievčatá zmerali sily na okresnom kole vo vybíjanej v Rimavskej Sobote. Získali krásne 2.miesto. Gratulujeme. 

    Mgr. Hanusková

  • KVAPKA VODY V ŠKD

    Deň vody si každoročne pripomíname 22.marca. My v našich oddeleniach sme sa počas celého týždňa, venovali tejto téme rôznymi aktivitami. Žiakom tretieho oddelenia spolu s asistentkou Dankou,sme dali možnosť a priestor na vyjadrenie svojich názorov a skúseností. Maľovali sme vyrobenými bublinkami kvapôčky vody a vystrihovali  ich. Hovorili sme o "Kolobehu vody v prírode",diskutovali sme o šetrení vody a spoločne sme vytvorili plagát " Kde všade sa nachádza voda " A ako správni tretiaci sme si na záver pripili, samozrejme čistou vodou... 😅😅😅

    Beata Stanová Hajtmanová

  • Svetový deň vody na 1. stupni

    Svetový deň vody na 1. stupni

    Ústrednou témou Svetového dňa vody 2024 je na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov ,,Voda pre mier ˮ. Kampaň je zameraná na pripomenutie si významu dostatočného množstva zdravotne bezpečnej vody pre zdravie. 

    Žiaci I. stupňa  so svojimi triednymi učiteľkami riešili rôzne zaujímavé úlohy o vode, besedovali a diskutovali na túto tému. Naši prváci a druháci prostredníctvom aktivít a pokusov skúmali a zisťovali dôležité informácie o vode, ako napr. formy, význam a využitie vody v praxi. Tretiaci si hneď na začiatok otestovali svoje vodné IQ, zisťovali, na ktoré denné aktivity sa minie najviac vody, tiež ktoré aktivity sa nedajú robiť doma bez tečúcej vody (splachovací záchod, automatická práčka...) a hľadali ich alternatívu. Dozvedeli sa, že ženy a dievčatá v Afrike chodia s vedrom na hlave po vodu ku zdroju, ktorý je veľakrát ďaleko od domu a že dokopy strávia denne ženy a dievčatá na celom svete chodením po vodu až 200 miliónov hodín denne. Prekvapil ich poznatok, že žaby pijú vodu cez kožu. Po dnešnom dni už vedia, že existuje aj "skrytá voda" a prečo je dôležité na ňu pamätať. Nezabudli si pripomenúť kolobeh vody v prírode, veľmi ich zaujali aj pokusy s farebnou vodou a založili si v triede živý kútik rastlín. Keďže získali množstvo nových aktívnych vedomostí, právom sa mohli tešiť z Certifikátu vodného hrdinu. Štvrtáci si Svetový deň vody pripomenuli na hodinách čítania a vlastivedy v aktivitách pod názvom ,,Odhaľujeme tajomstvá vody". Žiaci mali za úlohu doma z rôznych zdrojov (encyklopédie, internet, vedecké štúdie, vlastné pozorovania) zistiť menej prebádané tajomstvá vody, následne ich napísať, nakresliť, prípadne odfotiť a oboznámiť v škole spolužiakov so svojimi zisteniami. Na hodine informatiky žiaci svoje pozorovania a zistenia vložili do PowerPointovej prezentácie a obohatili ich obrázkami.

    Deň vody na 1. stupni oslavujeme každý rok, ale stále sa niečo nové o obyčajnej vode dozvieme. Voda je najrozšírenejšou a najdôležitejšou látkou na svete, bez ktorej by život na Zemi nebol možný, a preto si našu ochranu vyžaduje nielen 22. marca, ale každý jeden deň...

    ĽG

     

     

  • Zátišia v rôznych umeleckých smeroch

    Zátišie. Zopár predmetov, ktoré sú položené len tak na stole a umelec sa ich snaží preniesť na výkres v rovnakej mierke. Pre mnohých je to dosť nudná a komplikovaná činnosť, preto si žiaci druhého stupňa mohli vybrať jeden zo siedmich umeleckých smerov z histórie, a tak si túto neľahkú úlohu spríjemniť. Najťažšie to mali piataci, ktorí mali za úlohu vytvoriť zátišia mozaikou. Ostatní si mohli vybrať, či zobrazia svoje zátišie v štýle barok,  pointilizmus, secesia, expresionizmus, kubizmus, op-art alebo pop-art. Názvy, ktoré znejú dosť komplikovane (aj sa komplikovane vyslovujú),  sa tak stali zrozumiteľnejšími. Žiaci si vybrali smer na základe ukážok originálnych diel a vysvetlení ich typických znakov, zoznámili sa aj s niektorými známymi umelcami danej doby. 

    Najobľúbenejším sa stal pop-art a kubizmus (,z ktorého v niektorých prípadoch vznikla aj vitráž), pretože pôsobili jednoducho, avšak mnohých tento názor veľmi rýchlo prešiel. Zaujímavé boli aj zátišia, ktoré sa nedali zaradiť do konkrétneho smeru,nakoľko ich autori skombinovali viac štýlov, alebo dotvorili diela podľa svojej chuti.

    Z prác, ktoré najviac vystihovali dané smery sme vytvorili nástenku, na ktorej sú zoradené diela od najstaršieho obdobia po modernu a všetci žiaci, zamestnanci a návštevníci školy majú možnosť vidieť, ako sa umenie vyvíjalo v priebehu histórie. 

    Som rada, že pod rukami našich šikovných žiakov vznikli takéto rôznorodé výtvory a že sa im tak podarilo vystihnúť podstatu umenia, že aj napriek tomu, že máme mnoho pohľadov na tú istú vec, každý pohľad je svojím spôsobom zaujímavý a krásny, či je jednoduchý, alebo komplikovanejší, farebnejší alebo monotónnejší.

     

    Mgr. Patrícia Cavarová

  • Svetový deň vody

    Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia. Je nevyhnutnou súčasťou nášho života. Preto sme si v našich špeciálnych triedach pripomenuli Svetový deň vody - 22.3.2024. Tento deň sme venovali aktivitám, ktoré majú prispieť k informovanosti, ale hlavne edukácii našich žiakov o hospodárení s vodou a jej zdrojmi.

    Prostredníctvom rôznych zážitkových aktivít a súťaží sme sa naučili kolobeh vody, zasúťažili sme si, spoločnými silami sme urobili plagát, ktorý nám zdobí chodbu školy.

    V neposlednom rade sme si urobili vychádzku k rybníku v Tisovci. Starší žiaci sa pristavili pri čističke odpadových vôd, kde si zopakovali cestu odpadových vôd. Navrhovali rôzne spôsoby šetrenia s vodou, zopakovali si vlastnosti vody.

    Všetci už dobre vedia, že voda je dôležitá nielen pre nás ľudí, ale aj pre rastliny a živočíchy.

  • DEŇ VODY

    Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ VODY.

    Tematické vyučovanie

  • Tematické vyučovanie

    Tematické vyučovanie

    Vo štvrtok, 14. marca 2024, sa žiaci VI. A triedy zúčastnili tematického vyučovania na predmetoch slovenský jazyk a literatúra, matematika a anglický jazyk. Vyučovacie hodiny boli zamerané na tému: príprava jedla – kde na SJL si vyskúšali dynamický opis (postup práce pri varení rôznych druhov jedál), na matematike – prepočet počtu ingrediencií na 24 porcií jedla a výpočet ceny niektorých surovín (podľa cien z akciového letáku) a na ANJ vytvorili skupiny vybraných potravín, ktoré rozdelili na počítateľné a nepočíteľné  podstatné mená. Žiaci si tak vyskúšali ako poznatky z predmetov základnej školy pomôžu pri úlohách, ktoré im prinesie život. Spojili tak teóriu zo školských lavíc s praxou. Zároveň si na vyučovanie priniesli občerstvenie, s ktorým pracovali. Pre žiakov to boli ako poučné tak aj zábavné hodiny.

    Mgr. Gandžalová, Ing. Belicová, Bc. Guzmová

  • Vybíjaná - obvodné kolo

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vybíjaná - obvodné kolo.

  • Obvodné kolo vo vybíjanej

    Dňa 14.3.2024 naše dievčatá súťažili vo vybíjanej proti družstvám zo Základnej školy J.F.Rimavskeho a Základnej školy Klokočova z Hnúšte. Vybojovali krásne 1.miesto a budú nás reprezentovať na okresnom kole v Rimavskej Sobote. Držíme im palce. 
    Mgr. Hanusková

  • Hravá angličtina

    What is this? ... moje obľúbené zvieratko, vždy obľúbené kreslenie a spolčná hra na "kukučku".

  • Hviezdoslavov Kubín

    Hviezdoslavov Kubín

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - 70. ročník súťaže v prednese poézie a prózy

    V stredu 13. marca 2024 sa v našej škole uskutočnil 70. ročník celoslovenskej postupovej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, ktorého sa zúčastnilo celkovo 21 žiakov. Prvýkrát si prednes vyskúšali aj naši prváčikovia - Emka Stožeková a Dominik Durec a im bola udelená cena poroty.

    A tu sú výsledky:

    PRÓZA 

    I. kategória:

    1. miesto: Lea Oláhová - IV.A

    2. miesto: Karolína Valentová - III.B

    3. miesto: Kristína Bitalová - IV.B

    II. kategória:

    1. miesto: Katarína Guzmová - V.A

    2. miesto: Nina Sokol - VI.A

    III. kategória:

    1. miesto: Rea Zoana Pastýrová - VII.A

    POÉZIA

    I. kategória:

    1. miesto: Michaela Trubanová - II.A

    2. miesto: Zoja Sirotová - III.B

    3. miesto: Matúš Temiak - IV.A, Anna Matuchová - III.B

    II. kategória:

    1. miesto: Tomáš Maťko - VI.A

    2. miesto: Zoja Ziva Palíková - V.B

    3. miesto: Radka Slabejová - V.A, Jakub Huľuk - VII.A

    III. kategória 

    2. miesto: Vivien Fazekašová - VIII.A

    Víťazi postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v CVČ Relax v Rimavskej Sobote.

    Srdečne gratulujeme!

  • Rovesnícke vyučovanie

    Žiačky VIII.A triedy si 13.3.2024 na hodine anglického jazyka vyskúšali, aké to je vysvetliť a aj zábavnou formou naučiť našich piatakov. Vysvetlili minulý čas, hravou formou zopakovali slovnú zábavu- časti tela a záverečným kvízom zistili, či si žiaci niečo počas vyučovania zapamätali. Pochvala patri Sofii Krekáňovej, Katke Bošanskej, Vivi Fazekašovej, Bianke Brskovej a Viktórii Pivkovej. :-)

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Dr. V. Clementisa Tisovec
    Francisciho 803, 98061 Tisovec
  • +421 x 475493207
    mobil: 0905 716 501

Projekty

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed venenatis mollis lac us a egestas.